Een daktent!

We kochten een daktent! Namelijk de Thule Tepui Autana 4 bij Rooftoptravel.

Het idee voor de daktent was er al een tijdje. We kregen de vanlife-kriebels toen we in 2019 op de terugreis van de fietsvakantie op de Schotse Buiten-Hebriden onderweg met zes in de auto sliepen. Er was toen noodweer voorspeld en de rit terug naar huis was te lang, dus besloten we in de auto te slapen ergens op een afgelegen plekje in het Lake District. Dat was toen nogal amateuristisch met heel veel uitladen en kinderen onder en boven, maar we vonden het cool en wilden meer!


In de zomer van 2020 sliepen Dries, Rocco en ik een paar nachten in de koffer in de buurt van Chimay. Dat beviel ons wel!


En zo begon het gepuzzel. Hoe krijg je 6 mensen in 1 camionette zonder ingrijpende veranderingen? De camionette wordt ook echt gebruikt als camionette voor ons werk, dus al te definitieve wijzigingen wilden we niet.
Een slaaphefdak laten installeren bleek belachelijk duur, homologatieshizzle enzo…dat werd het dus niet. Dus was een daktent was de ideale oplossing. En deze Thule konden we als ex-verhuurtent kopen voor een mooie prijs!

Waarom kozen we voor deze tent?

Het was sowieso niet realistisch om met 6 op het dak te slapen. Er bestaat geen tent die groot genoeg is. We hebben even getwijfeld om eventueel 2 tenten op het dak te plaatsen, maar dat ging ook niet met eender welke model. We beslisten om het eenvoudig te houden en kozen voor 4 plaatsen op het dak en 2 plaatsen in de laadruimte.
Als je gaat kijken naar tenten voor 4 personen blijven er niet superveel modellen over. De mannen van Rooftoptravel namen hun tijd om ons van advies te voorzien, en we konden bij hen ook veel modellen zien en ze zijn zeer bereikbaar voor het beantwoorden van vragen. Deze tent was de meest complete en de grootste tent binnen ons budget!

-> Deze Thule Tepui Autana 4 heeft een slaapoppervlak van 180cm x 240cm, dat is supergroot! Maar ik ben toch blij dat ik mijn slaapplek niet met nog drie andere volwassenen moet delen haha. Er zijn weinig daktenten die écht meer ruimte bieden. De kinderen kunnen er ook met vier makkelijk in, ze zouden dan zelfs in de breedte kunnen gaan liggen. Al is dat niet zo handig bij het in- en uitklimmen.

-> De tent heeft ook een ondertent, die kan aan de bodemplaat geritst worden en biedt zo nog een extra ruimte om te zitten bij minder mooi weer, of zelfs een extra slaapplaats. De ondertent zit mee inbegrepen, dat is ook zeker niet altijd zo bij andere modellen.

-> De tent heeft een overkapping bij de inkom. Dat vonden we erg belangrijk, want we zullen ongetwijfeld bij minder mooi weer kamperen. Zo kan je toch droog in en uit de tent komen.

-> Onze auto is hoog, de ladder die bij de tent hoort is dat ook. Er zijn geen aanpassingen nodig!

-> Onze tent is een ex-verhuurmodel, die heel erg weinig was weg geweest in 2020. Dat maakt dat het echt een koopje was!

-> Nadelen zijn er zeker ook.
Ik vind het grijs-blauwe lelijk, ik wilde zo graag een groene tent!
Ook blijft het slaapoppervlak eerder klein voor 4 personen.
Een hardcover-daktent is sneller opgesteld dan deze softcover, maar nu we de tent eens hebben opgesteld ging dat verbazend vlot!

Slapen in de laadruimte

De laadruimte van de auto moet nog wat ingericht worden. Er komt een dubbele laadvloer in zodat er meer opbergruimte ontstaat zonder teveel laadruimte te verliezen. Het matras dat er nu in ligt heeft de afmetingen 140cm x 188cm en dat past precies mits wat foefelen ter hoogte van de wielkasten. Eens de dubbele bodem erin ligt komt het slaapoppervlak hoger maar door de schuine wand van de dubbele cabine wordt de lengte dan ook korter. Toch zou deze matras in de lengte nog moeten blijven passen.

Vragen of net aanvullende tips? Laat maar komen!