Ons materiaal

Ons materiaal – getest en al dan niet goedgekeurd

Hier gaat het over ons gerief. Fietsen natuurlijk, maar ook tenten en slaapzakken en al. Ik denk dat er bij elke trip wel wat wijzigt, de kinderen groeien of er zijn dingen die beter kunnen.
Toen we in 2016 terugkwamen van deze fietsvakantie maakte we een overzicht. Dat kan je hier terugvinden. Deze post is dus de meest recente wat het materiaal betreft, een aanvulling op die van in 2016. Met deze set-up fietsten we in de zomer van 2018 de Alpen over.

De fietsen

Voor de Alpenreis van 2018 waren er enkele wijzigingen in de set-up nodig. Astor ging voor het eerst zelf fietsen en de meisjes zouden met hun stadsfietsen met Nexus7 helemaal niet zo lang en steil kunnen klimmen.

IMG_5766

Vennbahn (mei 2018) – toen dachten we nog dat Astor niet sterk genoeg was om bagage te dragen… en wij maar trappen om hem bij te houden

De kinderen reden alledrie op een mountainbike van Conway, de meisjes op kleine damesmaatjes met 27 versnellingen en Astor op een 24″ met 8 versnellingen. Geen van de kinderen heeft ooit last gehad met het verzet. Klimmen ging perfect. De mountainbikes kregen allen bagagedrager en spatborden.

Dries reed met de rode Contoura Brandmeister met Alfine 11. Een stalen fiets met dus 11 interne versnellingen, en dat ging perfect in de bergen!

vennbahn dries kar

Vennbahn

Ik reed als enige met dezelfde fiets als in 2016, mijn trouwe stalen Contoura Salerno. Die fiets past me als gegoten en ik ben nogal kritisch als het gaat over de zit op een fiets. Toch droom ik nog steeds van een Rohloffnaaf en sinds ik met de Bullitt met Gates en schijfremmen rijd ben ik daar helemaal weg van. Dus er is een upgrade op komst voor mij!

Alle fietsen komen natuurlijk uit de Tuub-stal! Ahja!

set up 2018

Bergverzet!

Rocco werd vervoerd in onze oude fietskar, dat beestje gaat al mee van toen onze dochters nog piepklein waren. Wat een kwaliteit! Het is een Chariot Cheetah II, nu onder Thule. We legden er brede banden op voor meer comfort.

Kampeermateriaal

fullsizeoutput_4d9

Onweer op komst – Imst (Oostenrijk)

Zoals je kan lezen in de vorige post over ons materiaal waren we niet zo blij met de Carl Denig Jupiter 4xt (teveel condens, te weinig verluchting, mindere kwaliteit,…)
En met dat extra kindje erbij moesten we toch onze slaapruimte herbekijken.

Toen we de vorige keer onze tenten kochten zochten we naar een aanvaardbaar compromis tussen prijs, kwaliteit en gewicht. We zijn geen grammenjagers (wahahaha) maar nu we een hele kar te slepen hadden, een extra kindje mee en dus ook grotere kookpotten en babyspul wilden we toch eens kritisch kijken naar al ons mee te slepen gewicht. De meeste winst was te halen bij de tenten.

Dus kochten we een tipi, namelijk de splinternieuwe Nigor Wicki up 5! Ruim plaats voor de twee zonen en ons en nog wat bagage, zeker met een tarp erbij. En wat een supermooie tent! En snel opgezet, wat wel van belang is als je elke dag twee tenten moet opstellen!
Helaas bleek Nigor met productieproblemen te kampen en ging het hele feest niet door, we wachtten hoopvol tot enkele dagen voor vertrek. Er was helaas geen enkele andere tent die ons kon overtuigen dus besloten we om dan toch maar die stomme zware Carl Denig mee te nemen. En de Vango, uiteraard.

Slapen

Voor Astor kochten we een donzen slaapzak, de Robens die wel al hadden zijn niet meer verkrijgbaar dus kochten we de Exped Versa 400 die vergelijkbaar is.

Rocco sliep in een Tatteljeewiegje met een Thermarest Neoair Venture matje erin. Daarop legden we een XXL-tetradoek. Hij sliep in een wollen slaapzak met mouwtjes van Reiff, samen met mij onder mijn opengeritste slaapzak.

rocco slaapt

Comfort

De kinderen wilden heel graag ook een stoeltje, dat mochten ze op voorwaarde dat ze het zelf zouden dragen. We kochten voor hen deze stoeltjes van Urberg. Opmerkelijk is dat die van de meisjes een betere kwaliteit zijn dan die van Astor, nochtans enkel een andere kleur. Nadeel hiervan is dat we vaak allemaal in een stoeltje zaten tijdens eetmomenten maar we dus geen tafel hadden en we telkens uit ons stoeltje moesten om iets van het picknickdekentje te nemen. En dan gebeurde het wel eens dat er iemand met stoel en al omtuimelde. Dus misschien toch een tafeltje mee volgend jaar?

IMG_7268

Agriturismo Revena – Italië

De keuken

Onze keukentas werd ook wat geüpdatet! Er was immers een mondje meer en de drie oudsten zijn grotere eters geworden. We hadden nu twee vuurtjes (MSR Superfly, heel tevreden van!) mee en nog een extra grote kookpot van dezelfde Primus Campfire-reeks.

In plaats van de grote bamboe-borden namen we nu kleine bordjes van Decathlon mee, met lichtgewicht-bestek. En iedereen nam zijn of haar zakmes van Victorinox ook mee, natuurlijk.

Destijds kozen we voor bekers uit bamboe omdat ze de smaak niet opnemen zoals gewone plastic bekers. Maar de bekers zijn nogal groot en het harde bamboeplastic is breekbaar. Dus kozen we voor een stapelbare set rvs bekers van Klean Kanteen en voor de koffiedrinkers hadden we de dubbelwandige bekers mee!

Een kleine maar uiterst belangrijke aanpassing van de keuken is toch wel de nieuwe koffiezet! Veel lichter en ook de lekkerste koffie ooit: de Aeropress! Echt een aanrader! We hebben hem nog een tijdje thuis gebruikt, na de reis. Te lekkere koffie!

IMG_6633

ochtendkoffie in Leutasch (Oostenrijk)

Elektriciteit

Op onze fietsen zit nog steeds de geweldige Luxos U-lamp waardoor we heel gemakkelijk dingen kunnen opladen tijdens het fietsen. De Iphone, de gps, en de kilometerteller van Astor. Verder hadden we niets bij dat elektriciteit nodig had.

IMG_7198

We wilden wel graag veel foto’s en filmpjes maken en online zetten dus de iPhones werden wel heel veel gebruikt. Ook speelden de Rode Duivels heel goed op het WK voetbal en wilden de kinderen geen enkele match missen. Daarom hadden we twee powerpacks mee. Een beetje straffer dan die van de vorige keer, deze. En occasioneel konden we ze eens opladen als er toevallig toch elektriciteit was aan de kampeerplek, of als er een binnenspeelruimte was op de camping. Maar dat was eigenlijk zelden nodig.

In Engeland hadden we geen aangepaste stekker bij, die moesten we toen nog ergens kopen. Dus hadden we nu een wereldstekker bij met meerdere usb-poorten. Meestal zijn stopcontacten schaars op een fietsvakantie (trein, hotelkamer, recreatieruimte, wascabine, campingreceptie,…) en zo kan je toch meerdere toestellen tegelijkertijd opladen.

Varia – Handigheidjes – Tips&tricks

Netzakjes zijn superhandig om een indeling te maken in je fietstassen. In 2016 gebruikten we gewone wasnetjes, vaak alleen met rits te vinden en vaak ook alleen maar kleintjes. De ritsen gaan snel stuk, en zijn scherp dus die houden we liever ver van tenten en slaapzakken.
Nu gebruiken we herbruikbare boodschappennetjes, meer bepaald deze Take5nets. Heel tevreden van het formaat ook! Voor de iets grotere spullen, zoals kledij van volwassenen, gebruikten we deze netjes van Leifheit.

Vlaggetjes op de fiets vinden we leuk! Maar wel alleen in het buitenland, we gaan niet overdrijven he. Maar we ondervonden dat het vaak een eerste aanspreekpunt is. Vooral in Engeland dan want daar zagen ze precies zelden of nooit vakantiefietsers, maar ook in de Alpen. Mensen zijn onderweg vaak geboeid door de reis die je maakt, waar je vandaan komt en waar je naartoe trekt. Of ze waren zelf al eens met de fiets in België en vertellen daar graag al eens over.
Die vlaggetjes zijn niet zo makkelijk te vinden, behalve als de Rode Duivels spelen op een EK of een WK. Deze supportersvlaggetjes kocht ik gewoon in de supermarkt en zijn eigenlijk niet van de beste kwaliteit. Maar ze zijn licht en we hebben er toch weer een aantal mee terug mee naar huis kunnen nemen voor een volgende trip.

Wielerpetjes passen perfect onder een fietshelm, we hadden een heel arsenaal in de verkleedkoffer zitten. Allemaal gekregen bij evenementen, toertochten en kermiskoersen. Ze waren onmisbaar vond ik! Ze voorkomen druppelend zweet, ze houden je haren bij elkaar onder de helm zodat ze niet op je bezwete kop plakken, en ze geven wat schaduw en zonnebescherming.

De vorige fietsvakantie hadden we ook al shampoobars mee, deze keer kozen we voor een ecologischer variant waar we heel tevreden van zijn mét doosje! We kiezen daarvoor omdat dat niet kan uitlopen in een tas en zo’n blokje gaat ook erg lang mee!

Ook olijfolie gaat omwille van de lekbestendigheid in een klein petflesje van cola ofzo dat we een paar dagen voor vertrek in huis halen en uitwassen.

We hadden tetradoeken bij voor Rocco, maar bleek dat we die al snel gebruikten voor vanalles en nog wat want ze zijn supersnel droog! Handig als keukenhanddoek, als spuugdoek, badhanddoek, zonnescherm, snoetenpoetser, tafelkleedje, slab,…

Zoek je specifiek gerief om mee te nemen met een baby? Dan heb ik goed nieuws want ik wijdde er een aparte pagina aan!