La vallée de la Lesse

Sinds enkele jaren maken we bij de verlengde weekends in mei en juni een korte meerdaagse trip. Zoals onze trip langs de Maas, de Vennbahn of in de Vlaamse Ardennen. Vaak is het een soort test voor de meer avontuurlijke reis in de zomer. Zo kunnen we nog wat zaken aanpassen aan onze uitrusting of de verdeling van de bagage. Door de coronacrisis was dat dit jaar helaas niet mogelijk. Maar een sportieve dagtrip zat er wel in!

We namen ooit eens een foldertje mee van op de Fiets- en Wandelbeurs waarin enkele dagtochten in Wallonië stonden uitgestippeld langs de Waalse knooppunten. Bij het opruimen kwam ik het onlangs tegen en was er direct een plan!

We ontdekten recent dat de Bullitt -tegen onze verwachtingen in- toch in onze camionette past! Dat schept heerlijke mogelijkheden! De Bullitt mocht dus mee naar Villers-sur-Lesse!

De route voert ons langs gravelpaadjes en autovrije of autoluwe paadjes doorheen de vallei van de Lesse en de Lhomme. We fietsten door schattige dorpjes zoals Han-sur-Lesse, waar het extreem rustig was zonder toeristen.
De route kreeg in de folder twee fietsjes, als moeilijkheidsgraad. Dat wil zeggen, niet plat maar ook niks extreem. Dat klopte al zouden we de route eerder mild noemen want er moet echt maar zelden geklommen worden en je fietst grotendeels langs RAVeLs.

We pauzeerden aan een picknickplaatsje aan de oevers van de Lhomme. Er was niemand behalve wij, wat klaterend water en wat pasgeboren geitjes.

Als zotternij wisselden de kinderen eens van fiets, Astor op de fiets van Lili, Lili op de fiets van Stella, Stella op de Bullitt en Dries op het Astors fiets. Ze hebben alledrie lange benen gekregen!
Een groot deel van de route loopt over de RAVeL tussen Houyet en Jumelle, een oude spoorweg omgevormd als fietspad, dat betekent zorgeloos en snel doortrappen op een lang, recht stuk tussen de bomen. Er is een heel netwerk aan RAVeLs in Wallonië, die zijn interessant om vaart te maken!

We fietsten een lus met een klein staartje heen en weer, dat laatste stuk was echt het allermooiste! Een smal grindpad, tussen de bomen langs het kasteel van Ciergnon waar de koning wel eens vakantie houdt.

Praktisch:

  • Knooppunten 39 – 171 – 172 – 159 – 158 – 170 – 38 – 39 – 40 – 39
  • Parkeren kan aan de RAVeL in Villers-sur-Lesse maar wij vonden dat niet meteen dus parkeerden we ergens in het dorp. Er staan overal knooppunten, en ook de app van de knooppunten werkt.
  • Totale afstand kleine 30km
  • niet geschikt voor racefietsen
  • er is een beetje horeca langs de route maar die mocht nog niet open toen wij er fietsten